woensdag 7 mei 2014

De geschiedenis van Het Godshuis



geschiedenis van het godshuis!



De oprichtster van Het Godshuis was mevrouw Jonkvrouwe Antonia van Damme, geboren op 15 januari 1797. Door het sterven van haar ouders, Franciscus van Damme (1754-1807) en Jacoba Catharina Huyghe (1767-1844), kwam zij in het bezit van een zeer groot fortuin. Dit fortuin kwam volgens volksoverlevering voort uit het kopen van ‘zwart goed’, eigendommen der kerk door de Franse Republiek verbeurd verklaard. 
Mevrouw Jonkvrouwe van Damma werd geboren in de tijd van het Franse schrikbewind ; kerk gesloten, godsdienst verboden. Met behulp van haar fortuin heeft zij gans haar leven getracht het begane onrecht te herstellen door goed te doen. Zij was een voorname persoonlijkheid in de streek en had relaties tot in de hoogste kringen van Gent en Brugge.
Een van de goede vrienden was eerw. Heer J. Andries, pastoor te Middelburg. Indertijd werden de zieken in de de gemeente naar het hospitaal in Brugge gebracht. De wegen waren echter zo slecht, dat velen van hen de tocht ernaartoe al niet overleefden. Hierop besloot mevrouw Jonkvrouw Antonia een eigen hospitaal in Sint-Laureins te stichten. 

Het doel van deze stichting was als volgt: “Een tehuis bezorgen aan ouderloze en verlaten kinderen, jongens en meisjes; een kommerlozen oudendag aan ouderlingen (m/v); verzorging en hulp aan zieken en gebrekkigen van ‘t ganse Meetjesland’. Daar weinig gemeenten in die tijd over een eigen godshuis beschikten, was gezien het inzicht deze edele stichteres, dit reuzengebouw niet te groot. 

De bouw van Het Godshuis is begonnen in 1843. De eerste steen werd gelegd op 11 juli. Het is gebouwd in een Romaanse stijl naar de plannen van bouwmeester Justinus Bruyenne van Doornik. De hele bouw is opgezet met de beste grondstoffen (o.a. baksteen van Boom). Alles is sterk, de muren in de de kelders zijn 80cm dik en de bouw is zeer nauwkeurig afgewerkt. De bouw was voltrokken in 1849. 
Het merkwaardige hospice van Sint-Laureins is een langwerpig, vierhoekig gebouw met een enkel verdiep, bestaande uit twee gelijke delen, van elkaar gescheiden door een middengebouw. De ene zijde is geschikt voor het mannelijke, de andere voor het vrouwelijke geslacht. Tussen de twee is een middengebouw, dat vroeger alleen dienst deed voor het besturende personeel (keuken, eetzaal, slaapplaatsen en andere zalen voor de zusters bestemd).

Antonia van Damme stierf op 25 februari. Het hospice werd vroeger in 1863 door de stichteres aan de gemeente geschonken, zonder enige kosten. Ze voegde bij haar gift een uitgestrektheid van 185.930 HA. 

Vanaf 1849 tot 1948 volgden de oversten elkaar op in Sint-Laureins. 
Gedurende de tweede Wereldoorlog komen meer en meer mensen naar het klooster voor een kamer, maar het meest om een klein hoekje van de kelder in te nemen. Het Godshuis schijnt een veilig toevluchtsoord te worden. Eind mei 1940 hebben rond de 2000 personen hier een schuilplaats gezocht. 

Op 8 oktober 1944 moest heel Sint-Laureins, inclusief Het Godshuis, ontruimd worden. De stervende zieken werden per ambulance naar Eeklo gebracht. Op 22 oktober gingen 6 zusters terug om het huis in orde te brengen, maar wat een thuiskomst! Alles was overhoop gehaald, opengebroken, geplunderd en ruim 1400 ruiten waren verbrijzeld. De dag daarna komen collega’s uit Gent hulp bieden bij het opruimen in Het Godshuis. 

Na verloop van tijd beantwoordde het gebouw niet meer aan de wettelijke normen voor bejaardenopvang. Er werd beslist een nieuw rustoord te bouwen op een deel van het terrein, welke operationeel werd in 1990. Het Godshuis werd verweesd achtergelaten, de inboedel werd niet opgeruimd en het gebouw werd niet duurzaam afgesloten. Het eens zo fiere Godshuis werd een oord van plundering, kleine criminaliteit en ongedierte. Het verval greep zo snel toe dat bepaalde gedeeltes begonnen in te storten en Het Godshuis nauwelijks meer dan een ruïne was eind de jaren ‘90. 

In 1999 komt Lofting Group echter op de proppen. de groep koopt Het Godshuis en herstelt het gebouw in al zijn glorie. Sinds 2004 vormt Het Godshuis een uniek kader voor elk event. Daarnaast biedt Het Godshuis ook onderdak aan een 4-sterrenhotel, een “Sentes Wellness” en een “Sente-bistro bar” waar producten en activiteiten van de regio centraal staan. Heerlijk genieten in een prachtige geschiedenis!

Beknopte recente historiek :
- Lofting Group koopt Het Godshuis in 1999
- Start van de renovatiewerken in 2002
- Opening 9 september 2004, eerste trouwfeest 11 september, met beperkte zone (kapel en twee feestzalen)
- Eind 2008: realisatie van eerste deel hotel (32 kamers) en brasserie, twee feestzalen en seminarieboxen
- Zomer 2010: finalisering van de bouwwerken met tweede gedeelte hotel (32 kamers) en de wellness
- 2014 : tienjarig bestaan 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten